LEON LEYSON „BERNIUKAS ANT MEDINĖS DĖŽĖS"

Kaip seniai rašiau, o aplamai, knygos apžvalgą, tai baisu net pagalvoti. Na, bet buvo visko per tą dingimo laikotarpį pas mane gyvenime. Ir susirgt spėjau, ir pasveikt, ir dar keletą knygų perskaityt, kurios kantriai laukia savo apžvalgų. Todėl apie vieną jų šiandien va ir pakalbėsiu. ♥
Asmeniškai man kažkodėl užėjo labai labai didelis noras skaityti knygas, kurių pagrindas būtų istorija. Kadangi mokykloje šio dalyko nemėgau, tai pagalvojau, kad galbūt kažkiek daugiau žinių pasisemsiu iš knygų. Ir štai lentynoje užmačiau vieną, vis dar neskaitytą.
Turbūt net nereikia pasakoti, ką antrojo pasaulinio karo metu reikėjo iškęsti žydams nacistinėje Vokietijoje. Ši knyga ypatinga būtent tuo, kad apie visa tai pasakoja vienas žmogus, kuris išgyvenimo tik kito, drįsčiau teigti, net ypatingo, žmogaus dėka. Tikriausiai visi esame girdėję/matę filmą „Šindlerio sąrašas“. Šios knygos autorius - vienas iš jo išgelbėtų ir išgyvenusių žmonių. Leon Leyson pasakoja apie savo šeimos istorija: kaip juos ištrėmė į Holokaustą, kokie žiaurūs išgyvenimai palietė jį, dar paauglį berniuką, bei kaip jiems pavyko išsigelbėti. Knygos siužetas keičiasi gan greitai, tačiau susigaudyti itin lengva, nors ir norisi skaityti dar ir dar ir dar... Turbūt labiausiai patiko tai, kad knygos centru visgi išliko žmogaus išgyvenimai, jausmai, o ne perdėtas dėkingumas ir liaupsinimas Šindleriui.
Knyga tikrai įdomi, nepasirodė super duper stipri, aišku, ko norėti, ji ganėtinai trumpa. Tačiau vis vien, tiems, kas domisi istorija, manau ji tikrai patiks ir sudarys šiek tiek platesnį vaizdinį ne tik apie Antrąjį pasaulinį, bet ir vieną iš žmonių, stojusių padėti, o ne žudyti.
4/5♥
P.S. Facebook puslapyje kaip tik skelbiu konkursą šiai knygai laimėti, kviečiu sudalyvauti! ♥

Komentarai

Rašyti komentarą