F. SCOTT FITZGERALD „DIDYSIS GETSBIS“

„Tobuliausias realus grožis ir žavumas negali varžytis su tuo, ką sugeba sukurti žmogaus fantazija.“

„Didysis Getsbis“- klasika, kurią ne tik ilgą laiką norėjau perskaityti, tačiau kuri ir gulėjo mano lentynoje. Pažiūrėdavau, pagalvodavau, kad gal dar ne laikas ir padėdavau. Taip sakant, juk iš tiesų yra knygų, kurioms reikia subręsti, išlaukti jų. Pavyzdžiui, lentynoje taip pat turiu „Ana Karenina“, „Karas ir taika“ ir kitų begalo garsių knygų, tačiau jaučiu, kad jei skaityčiau jas dabar - greičiausiai sakyčiau, kad tai buvo menkas ir man, asmeniškai, nepatikęs kūrinys, todėl laukiu, kol pati ranka užklius už jų, visiškai nepriverstinai, ir norėsis skaityti, atrodys, kad jau galiu pilnai suprasti ten aprašomus dalykus. Taigi, manau, toks laikas atėjo ir „Didžiajam Getsbiui“.
Nikas, istorijos pasakotojas, atsikelia gyventi į turtuolio Getsbio kaimynystę. Iš pradžių Getsbis Nikui yra tarsi kažkokia mistiška paslaptis: puikus namas, vis besikeičiantys svečiai pastoviuose jo rengiamuose vakarėliuose, o įdomiausia - visų spėliojimai apie jo praeitį, vis naujos ir šiurpios teorijos. Tačiau vieną dieną turtuolis pakviečia savo kaimyną artimesniam susipažinimui ir nuo tos vietos jie tampa draugais. Būnant kartu ir verčiant puslapius išaiškėja, kad Getsbis visko siekė vardan savo meilės, kuri, kol jo nebuvo, ištekėjo iš kito, kaip atsirado visi tie turtai ir tikroji istorija, kaip jis tapo tuo, kuo yra. Deja, jo mylimoji, sužinojusi visą tiesą, nusisuka nuo jo. Įvykus nelaimei visi suskumba kaltinti Getsbio, o šis net nesistengia teisintis.
Mane iš ties nustebino pati knygos pabaiga ir joje esanti citata. Atrodo, taip norėtųsi tuo pasidalinti, bet negali, nes tai viena įdomiausių vietų ir sugadinčiau beveik visą malonumą skaityti ir laukti būtent Tos vietos, To veiksmo ir (galbūt) šiokio tokio sukrėtimo.
Above all that, knyga man iš ties patiko. Pripažinsiu, vos užvertus ją nepradėjau galvoti apie įvykius ar kelti klausimus. Ne. Tai nutiko tik po keleto dienų, kuomet visa gauta informacija, visos užslėptos žinutės tarsi nusėdo mano atminties stalčiuose.
4,5/5♥

Komentarai

  1. Ooh, klasika ❤️
    šiaip Ana Karenina - nuostabus romanas. Filmas irgi. Tiesiog nuostabi istorija.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą