JURGIS KUNČINAS „TŪLA”

„Meilė tik tada pasiekia savo tikslą, kai baigiasi mirtimi.“

Niekad netikėjau, kad pasakysiu šiuos žodžius, bet... būtent per privalomąją literatūrą atradau vieną iš geriausių knygų, kurias esu perskaičiusi per savo gyvenimą.
Kas man iš tiesų pasirodė įdomu - knygos pagrindinis veikėjas neturi vardo. Tad iš dalies (bent man) skaitant romaną kartais atrodė, kad aš pati viską ten Tūlai pasakoju ir tarsi pati išgyvenu. Aišku, toks dalykas ir aplamai pats parašymo stilius man tikrai patiko. Kaip galima suprasti iš pačios pradžios (tad tai aiškiai ne spoiler'is) Tūla yra pagrindinio veikėjo mylimoji, kuri, deja, miršta. Jos mirties priežastį sužinosite pačioje knygos pabaigoje, o įraše, visgi, neminėsiu. Dar kas norės skaityt ir tada būsiu išdavusi, na, žinot, negerai būtų... Atgal prie kūrinio. Apie patį siužetą nėra ką ir labai išsiplėsti. Veikėjas Tūlai pasakoja visą savo gyvenimo istoriją iki atsisveikinimo su ja, tad gauname tarsi labai didelį ir detalų laišką: visi jo nukritimai, maži pakylimai, emociniai išgyvenimai ir begalinis gailėjimasis, kad vienu metu neperlipo per savo principus ir visiems laikams prarado tą, kurią myli.
Tie, kas jau skaitė šį kūrinį, galbūt man pritars, o galbūt ir ne, bet. Pati pabaiga yra labai graudi. Vien ta detalė, kad jis, pasivertęs šikšnosparniu, vis atklysta į jos namus, stebi ją iš palubės ir staiga, jau deramai su ja atsisveikinus pabaigoje, šikšnosparnis praskrenda pro jo galvą... Nežinau, kaip kitiems, bet man tai buvo ašarų ir pasikūkčiojimų virtinė.
Taip pat apie kūrinį ką esu pastebėjusi, tai kad yra susidariusios, galima sakyti, tik dvi nuomonės: viena, kur, kaip ir man, kūrinys beprotiškai patiko ir kita, kuriems kūrinys pasirodė neįdomus, galbūt netgi banalus, šiek tiek kvailas ir visoks kitoks, na, žodžiu, liko nepatikęs.

Kas skaitėte, kaip Jums „Tūla“? Patiko, o gal nemėgstate?

Komentarai

  1. Mačiau kažkurioje nuotraukoje blog'o knyga ,, Pabusk" Vaivos Vasiliauskaites , kaip patiko? Aš nusipirkau vos už pora eurų ir labai patiko

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar nepradėjau, bet ji įtraukta į kito mėnesio skaitinių sąrašą :)

      Panaikinti
  2. Aprašymas įtraukiantis, tačiau dar pilnai nežinau ar skaityčiau... O šiaip liuks įrašėlis, taip ir toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pačių geriausių įspūdžių skaitant :3

    AtsakytiPanaikinti
  4. noriu dar kartą perskaityti Tūlą. ačiū tau! ♥

    AtsakytiPanaikinti
  5. gal čia dėl to, kad nemėgstu privalomosios literatūros, bet nepatiko. Tačiau įdomu paskaityti mintis žmogaus, kuriam patiko :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal galėtumėte papasakoti plačiau apie Tūlos mirtį?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą