LAURIE HALSE ANDERSON „ŽIEMOS MERGAITĖS“

„Visi bijome kalbėti apie tai kas spokso į mus iš tamsos.“

„Žiemos mergaitės“ mane tiesiog užbūrė. Draugė rekomendavo man šią knygą, kaip vieną jos mėgstamiausių.
Knygoje kalbama gan mažai, bent Lietuvoje, minima tema: apie bulimiją ir anoreksiją.
Iš pradžių, kuo skiriasi anoreksija ir bulimija? Anoreksija yra kuomet žmogus laiko save per storu ir stengiasi nevalgyti, sunaudoti daug daugiau kalorijų, nei jų gauti. Bulimija tai kuomet žmogus vis valgo, tačiau vėliau pagautas minties, kad yra storas ir šlykštus, visą maistą išvemia, naudoja laisvinamuosius. Kas bendra? Abi ligos yra labai rimtos ir į jas negalima numoti, dėl jų žmogus išsenka ir tuomet lieka du variantai - arba laiku kažkas tai pastebi ir dar galimą žmogų išgelbėti, arba ateinama prie mirties ribos.
Pagrindinė veikėja Lija serga anoreksija. Merginai vis atrodo, kad ji sveria per daug, yra per stora ir būtinai turi sverti užsibrėžtą tikslą, kuris yra mirtina/pavojinga riba. Jos geriausia draugė Kesė sirgo bulimija. Sirgo. Nes vedama minčių, kad yra per stora ir turi tapti vis lieknesne ji tiek daug išvemdavo maisto, kad tai net privedė prie mirties. Tiesa, labai skaudžios mirties. (Norite mirti vemdami ir tąsomi nesveiko skausmo? Prašau. Bulimija jums.) Po draugės mirties Lija kaltina save, kad veltui neatsiliepė į draugės skambučius ir net po laidotuvių, Kesės šešėliai nenustoja persekioti merginos. Lijai padarius žalą savo kūnui, ji išgąsdina savo mažąją įseserę Emą ir patenka į ligoninę. Po šio etapo Lija nusprendžia keisti savo gyvenimą, pabėgti nuo mamos perdėto rūpinimosi. Tačiau tas pabėgimas neišeina į naudą ir Lija beveik peržengia savo mirties ribą. Ačiū Dievui, ji laiku susivokia ir pradeda taisytis.
Kodėl ši knyga man patinka? Pirma, tai tikrai aktuali tema. Manau Lietuvoje žmonės yra per mažai apšviečiami tokiomis temomis, ypač paauglės merginos, kurios įsivaizduoja, kad turi atrodyti kaip victorias angel's modeliai. Antra, tai puikus kūrinys, kuris parodo kokios skaudžios gali būti anoreksijos ir bulimijos pasekmės. Ir trečia, knygoje iš labai arti apibūdinamos visos stadijos ir emociniai išgyvenimai, mintys, kuriuos pereina šia liga sergantys žmonės.
Rekomenduoju!
4,5/5♥

Komentarai

Rašyti komentarą