JURGA IVANAUSKAITĖ „MĖNULIO VAIKAI“

„Yra du keliai: į meilę arba į savižudybę.“

Apie Ivanauskaitės kūryba turbūt girdėjo daugelis lietuvių. Visgi, juk ši moteris yra viena garsiausių ir geriausiai vertinamų mūsų autorių. Vykdant vasaros skaitymo iššūkį numeriu 3, perskaityti lietuvių autoriaus knygą, kaip tik prisiminiau ir pasigriebiau šią.
Taigi. Pagrindiniai veikėjai yra du - Anita ir Gediminas. Pirmoji knygos dalis yra pasakojama iš moters - Anitos - perspektyvos. Ši, sužinojusi apie Gedimino mirtį, iš karto puola skaitytojui dėstyti kaip jį myli ir kaip ieško atsakymų į jai rūpimus klausimus. Anita lanko jo draugus, aplankytas šalis ir vis semiasi visas girdimas istorijas apie Gediminą į save. Taip ji pradeda mylėti mirusį žmogų ir stebint kitiems veikėjams iš šalies ši meilė atrodo tauri ir kilni. Antroji dalis - iš vyro -Gedimino- perspektyvos. Jis, beje, nėra miręs kaip visi galvoja. Vyras gauna Anitos laiškus skirtus jam ir juos skaito. Skaitydamas skaitytojui, kurį taria kaip Anitą, pasakoją apie savo gyvenimą, kur ir kas jam buvo nutikę. Knyga apie meilę mirusiam žmogui... Na, nežinau. Turbūt nesuklysiu ir pasakydama, kad šią knygą galima net priskirti savižudybių tematikai.
Kūrinys geras, man visai patiko. Patiko ta perdėta meilė mirusiajam (juk taip ir būna, mirusius žmones mes idealizuojame, todėl juos lengviau mylėti), bandymas kuo daugiau sužinoti ir savotiškas rūpestis, bei veikėjos Anitos kavilumas. Nors, neneigsiu, buvo vietų kur buvau labai pasimetusi. Autorė įterpė kai kuriose vietose šiek tiek nerealistiškų epizodų ir manęs tai visiškai nesužavėjo. Visgi, prieš imdama kitą šios autorės knygą stipriai pagalvočiau ar noriu tai skaityti.
3,5/5♥

Komentarai