KITA DELFINARIUMŲ IR AKVARIUMŲ PUSĖ

Taip, aš vis dar nerimstu su savo pasisakymais apie gyvūnus, jų išlaisvinimą ir gyvenimo sąlygų gerinimą. Šiandien apie žmonių taip pamėgtus Jūros pasaulio parkus, delfinariumus ir kitas vietas, kur galime pamatyti į juokingai mažą baseiną įgrūstus jūros gyventojus.
Iš ties daug žmonių yra bent viena karta lankesi šiose „nuostabiose“ vietose. Ir taip, prieš kokius 6 metus ir aš buvau garsiajame Klaipėdos delfinariume ir jūros muziejuje. Ir aš stebėjau ir plojau šokinėjantiems delfinams, baksnojau stiklą praplaukus kardžuvei ir alpau iš nuostabos: kiek daug įdomių žuvų!
Tačiau ar ta valanda malonumo yra verta jų gyvenimo ir kančios?  Tikrai ne. Vienintelis gyvūnų pažinimo būdas kuriam pritariu yra safaris. O visa kita yra tiesioginiai kalėjimai gyvūnams. Tik skirtumas tarp jų ir mūsų kalėjimų yra tas, kad mes ten patenkame už tam tikrus veiksmus, o jie yra paprasčiausiai atimami iš šeimų ir juos supančius aplinkos. Kodėl? Nes būtent tas ar anas yra gražus, jo kailiukas žvilga, atrodo mielas, ar tiesiog  reikia.
Daugumai labai nelengva įsivaizduoti save šioje situacijoje, o dažnai tai pasiūlius būnu išvadinta nevisprote, daune, debile, aukščiausio lygio idiote, kvaila pasaulio gelbėtoja ir t.t. Ir girdžiu tokias replikas kaip žmogus nėra gyvūno vietoje, jie buvo tam sutverti. Tačiau dabar siūlau įsivaizduoti save visų tų jūros gyvybių vietoje: viena diena neaiškios kilmės padarai įsiveržia į jūsų aplinką, paima jus iš jūsų šeimos (džiaukitės, nepasirinkau to scenarijaus, kuomet šeima išžudoma), įkalina keturkampėje ar ovalioje „dėžutėje“ su stiklo siena, kuri yra jums aiškiai per maža. Tie padarai reguliuoja jūsų valgymo laiką ir tai, ką jūs valgote. Leidžia kitiems jų rasės padarams jus stebėti, baksnoti pirštais, tą stiklą daužyti kumščiais taip sukeliant tam tikras garsų bangas į kurias jūsų jautri klausa itin reaguoja. Taip pat tiems padarams užsimanius jūs esate mušami ir kankinami, nes nesugebate atlikti kažkokių veiksmų, kas juos priverstų juoktis ir ploti. Taip pat jūs niekada nebeturite galimybės pamatyti savo mamos, brolio ar bet kurio kito šeimos nario. Kitaip tariant, mirštate toje ankštoje dėžutėje, kuri jums per maža ir net negalite daryti to, ką darėte laisvėje. Leiskite paklausti, mano mielieji, ar neišprotėtumėte? Taip. Būtent taip ir atsitiktų.
O dabar pagalvokite ir prisiminkite, kiek girdėjote atvejų, kad orkos, gyvenančios nelaisvėje, nužudė savo prižiūrėtoją? Visa tai atsitinka todėl, kad gyvendamos toje vaikiškoje erdvėje jos išprotėja (ir kas neišprotėtų...). Laukiniame pasaulyje orkos itin retai užpuola žmones, nes jos yra draugiški ir geranoriški padarai. Žinoma, atvejų vis dėl to pasitaiko, nes žmonės, laikydami save Dievais, artinasi prie mažylių (net nereikia aiškinti, kaip mamos gina savo jauniklius) ir per daug skverbiasi į jų erdvę. Tas pats ir su rykliais. Vandenynuose ir jūrose rykliai žmones užpuola iš tiesų retai, o tie užpuolimai būna išpūsti. Rykliai dažniausiai (vėl) užpuola tik tuomet, kada veržiamasi į jų erdvę ir lendama prie jauniklių arba žmogus, po kokios nors laivo katastrofos, plūduriuoja vandenyje ir kraujuoja. Tuomet jau nutinka tai, ką vadiname gamtos atranka: išlieka tik stipriausi.
Su žodžiais, kad išlieka tik stipriausi norėčiau pridurti mintį, kad žmogus niekada nebus stipriausias. Su savo dirbtine jėga, na,  tikrai taip. Tačiau jei leisime kautis tam pačiam šernui ir žmogui, be jokio ginklo, tik savo plikomis rankomis, vargu ar pastarasis  išeis gyvas. Pagalvokite apie tai.

Labai prašau visų pamąstyti apie tai, ar jūsų viena ar pora valandų yra verta to, ką kiti kenčia visą savo gyvenimą. Aš tikiu žmonėmis, ir tikiu tuo, kad bent jau slaptai širdyje jų atsakymas yra neigiamas.

Komentarai

  1. Labai labai gerbiu tave už tokią nuomonę! Aš taip pat esu prieš visokius zoologijos sodus, cirkus ir pan. Labai ginu visų gyvūnų teises, todėl labai džiugu skaityti panašias nuomones! Visi gyvūnai nusipelno gyventi laisvėje ir neverta juos išnaudoti dėl pinigų ar kažkokios kvailos pramogos...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Palietė širdį... <3 O kad daugiau žmonių tai suprastų! O kad vaikystėje manęs nebūtų vedę į cirką su gyvūnais...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cirke su gyvūnais buvau tik viename, ten dalyvavo pora šunų. Tačiau esu labai daug kartų buvusi zoologijos soduose, o kaip aš ten verždavausi... Bet kai pradėjau domėtis kas ir kaip tas noras bematant išblėso.
      Nekankink savęs tokiom mintimis, kad galėjau neit ten. Jau būta. Tu tada nieko nežinojai, viskas gerai. ;)
      Svarbu ne tai, kaip elgeisi kažkada seniau, o kaip elgiesi dabar ir ateityje. ♥

      Panaikinti
  3. Ši problema tikrai labai svarbi. Pritariu tau visu 100%. Kaip sakoma dėl pinigų padarys viską...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gaila, kad dėl pinigų daromi tokie dalykai... Na, bet manau, kad čia reikia ir supažindinti žmones su tuo už ką jie moka. Manau dauguma sužinoję ar net išvydę visas apeigas su malonumu neduotų nė cento ir net nosies artyn nekištų.
      Džiugu, kad ir tu taip manai! ♥

      Panaikinti
  4. Tikrai labai netikėtas ir širdį palietęs straipsnis! <3 Aš taip pat esu prieš gyvūnų laikymą nelaisvėje, tačiau esu girdėjus apie tai, kad kai kurie gyvūnai, kurie yra silpnesni ir jiems gresia pavojus laukinėje gamtoje yra laikomi nelaisvėje ir jais rūpinamasi, saugoma
    Tačiau tai yra tik vienetiniai atvejai kada aš pateisinu gyvūnų laikymą nelaisvėje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vienetus aš taip pat pateisinu. Kaip, pavyzdžiui, sužeisto gyvūno laikymas namuose ar atvejis kurį tu įvardinai.
      Ačiū! ♥

      Panaikinti

Rašyti komentarą