WILLIAM SHAKESPEARE „ROMEO IR DŽULJETA“

Žinote tą jausmą, kai perskaičius vieną knygą ji tave taip beprotiškai sužavi kita? taigi. Po vienos tokios kaip nežinau ką užsimaniau perskaityti būtent „Romeo ir Džuljeta“. Čia gal dėl to dar, kad žadu eiti į spektaklį ir noriu viską suprasti. Logika panašiai kaip prieš filmą. Tiesiog, kad geriau įsijausčiau.
Ir ką galima rašyti apie šį nuostabų kūrinį, kai viskas jau pasakyta.
Veiksmas sukasi apie dvi šeimas - Montekių ir Kapulečių -, kurios yra paskendusios neapykantoje viena kitai. Vykstant pokyliui Kapulečių šeimoje, į į ateina Romeo. Čia jis sutinka nuostabiąją Džuljeta ir pamilsta ją iš pirmo žvilgsnio. Tačiau Džuljeta yra pažadama Pariui. Iš daugumos filmų galima susidaryti nuomonę, kad Džuljetai ir Romeo yra 18 ar net daugiau. Iš tiesų, veiksmas vyksta tuomet, kai merginai, dar tik 13, lieka keletas savaičių iki jos 14 gimtadienio. Kiek leido suprasti Šekpyras, Romeo amžius yra tarp 16-18, o štai Pario virš 20. Kaip jau žinoma, Džuljeta ir Romeo pamilsta vienas kita, net slaptai susituokia. tačiau netrukus po vedybų Tebaldas (Džuljetos giminaitis, pusbrolis) nužudo Romeo draugą Merkucijų, o Romeo nužudo Tebaldą ir yra ištremiamas iš Veronos. Tėvai staiga nusprendžia Džuljtea ištekinti už Pario. Tačiau padedant Fra Lorencui ji išgeria migdomųjų, po kurių atrodo lyg mirusi. Kadangi Romeo pasiekia žinia, kad jo mylimoji mirė, jis nusiperka nuodų. Niekas nespėja laiku jam pasakyti, kad ji miega. Atėjęs prie mylimosios, Romeo sutinka Parį, įvyksta dvikova. Paris krenta negyvas. Romeo paskutinį kartą prisiglaudžia prie mylimosios ir išgeria nuodų. neilgai trukus atsipeikėja Džuljeta ir smeigia durklą sau į kūną.
Manau Šekspyras tiesiog bandė mums pasakyti, kad mes per daug skubate. Romeo būtų užtekę valandą palaukti ir jie nebūtų nusižudę. Jei šeimos nebūtų laikiusios kvailo pykčio tarpusavį, jaunuoliai būtų galėje gyventi ilgai ir laimingai. Manau skaitydami klasiką mes galime įžvelgti kasdienes problemas, o autoriai bando mums pasakyti, kaip jas ištaisyti. Deja, dauguma lieka užsimerkę.
Neskubėkit ir nelaikykit pykčio per daug ilgai.
O kokia klasikos knyga sužavėjo Tave? 

Komentarai

  1. Aš asmeniškai dievinu S. Lagerliof "Portugalijos karalių" ir J. Spyri "Heidą" (nujaučiu, kad pamiršau dar kažką paminėti, bet ką padarysi...) <3

    AtsakytiPanaikinti
  2. as po ,,tik viena diena,, irgi norejau perskaityti romeo ir dzuljeta, bet man asmeniskai pakako ir sutrumpintos versijos kuria skaiteme vadovelyje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man niekad neužtenka to, ką skaitome vadovėliuose :D

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Labai daug girdėjau, o dar šioji ir privaloma literatūra jei neklystu :D reikės paskaityti :)

      Panaikinti
  4. Reikės ir man perskaityti šią knygą. O šiuo metu aš užsibrėžiau tikslą perskaityti bent tris Čarlzo Dikenso knygas ir jau perskaičiau ,,Didžiuosius lūkesčius". Labai patiko.
    Taip pat kviečiu tave aplankyti manąjį blog'ą - http://moksliukesgeras.blogspot.lt
    Sėkmės rašyme. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą