TOP10 VAIKYSTĖS KNYGŲ

Kaip keista rašyti vaikystės. Atrodo, kad jau va, suaugau tai galiu šį žodį vartot. Nostalgiškai jaučiuosi. Rimtai. Juokauju, aš pati dar vaiks esu. Bet čia kai mažesnė buvau. Maždaug vakar.
1. Astrid Lingred „Ronja, plėšiko duktė“. Tai yra viena iš tų knygų, dėl kurių nusprendžiau skaityti. Man buvo gal būt dešimt metų kai ją skaičiau. Bet veiksmas vyksta apie vagių ten kaip ir tokią pilį. Žodžiu, visi ten belenkokie vagys ir jų "karalius" yra tos Ronjos tėvas. Tada atsimenu, kad ji susipažino su berniuku bet jis ten kitos plėšikų gaujos vado sūnus. Žodžiu labai ji įdomi ir aš mielai ją perskaitysiu dar kartą. Ir jei vieną dieną turėsiu vaikų, tai jie būtinai tai turės perskaityti. Va va.
2. Moony Witcher „Nina. Šeštojo mėnulio mergaitė“. Šakės kokia šių knygų serija gera. Gaila niekur nerandu ketvirtosios. Turiu tas pirmąsias tris dalis, tada taupiau joms ir prašiau bet kokia proga kaip dovanos ir gavau. Atsimenu kaip džiaugiausi ir kaip strykčiojau iš laimės. Faktas, tai pirmosios knygos dėl kurių nemiegojau naktimis, nes viskas vyko taip įdomiai, kad tiesiog privalėjau skaityti toliau. Pagrindinė veikėja, vardu Nina gyvena gyvenimą (turbūt aiškiau ir nesugalvotum). Bet tada ten kažkaip atsiranda profesorius, tiksliau jos senelis, ir jis ten jai turi užduočių kaip išgelbėti pasaulį. Bet yra ir kitas toks blogas dėdė kuris jiems kenkia. Bet žinot kas įdomiausia? O tai, kad kiekvienos knygos pabaigoje yra kokie nors burtai ir kiti alcheminiai dalykai.
3. Lauren St. John „Delfinų daina“. Aš nebesikartosiu kokios visos šios knygos yra geros. Pagrindiniai veikėjai išsiruošia į ekskursiją laivu ir juos sutinka audra. Keletas vaikų išmetami kaži kokioje saloje. Ir ten esmė, kad delfinai juos į tą salą atplukdė. Belenkai tobula.
4. L.J. Smith „Tamsos angelas“. Čia jau pereiname kai man buvo kokie vienuolika metų. Atsimenu, kad pagrindinė veikėja, kaip ir aš tuo metu, buvo labai prislėgta paauglė, net pagalvojanti apie savižudybę. Kai ji bando tai padaryti, ją išgelbsti jau miręs ir angelu virtęs vaikinas. Ir jergutėliau, atsimenu kiek vaikiško krizenimo buvo kai ten buvo žodis "makštis". Bet čia ne lytine prasme. O taip yra vadinama kardo rankovė kurioje jis laikomas. Tada nesupratau viso sakinio ir galvojau kažką panašaus į "o, ką jis daro, fu gal".
5. „Gražiausios pasaulio pasakos“. Atsimenu būtent keletą kurios man labai patiko. Buvo toks Mėlynbarzdis, jis ten savo žmonas žudydavo kol galiausiai viena buvo protinga ir jį patį nužudė. Kitų pavadinimų neatsimenu, bet pasakas labai gerai pamenu. Viena buvo gal net panaši į Pelenę, nes ten irgi mergina gyveno su pamote ir jos dukrom, daug dirbo. Vieną dieną prie šulinio ją sutiko senutė, ir "įteikė" jai dovaną: kiekvieną kartą kai ji prabils iš jos burnos byrės perlai, deimantai, rožės. Tai pamačiusios užsimanė ir kitos seserys, tačiau jos nedėkingos ir šiaip tokios fu, tai joms iš burnų ten visokie sliekai, gyvatės, varlės krito. Ir dar viena buvo apie princą kuris niekuo nesirūpino, tačiau vėl burtų pagalba virto skulptūra, susidraugavo su gegute. Tai ta gegutė nuo jo nulupdavo brangakmenius ir nuskraidindavo juos nepasiturintiems, kuriems labai reikia pagalbos. Va čia tai pasakos. Va čia tai grožis. Vis dar saugau tą knygą, sakiau niekam neatiduosiu, labai ji man brangi.
6. Marcus Sedgwick „Juodasis žirgas“. Tiksliai negaliu papasakoti, tačiau prisimenu, kad ten buvo daug žirgų, ant kranto rasta mergaitė ir ji ten kažkokiu būdu susijusi su vilkais. Labai įdomi. Žiūriu dabar į ją ir galvoju, kad reikės iš naujo paskaityti.
7. Brussolo „Pegė Sju ir fantomai. Mėlynojo šuns diena“. Tai yra tikrų tikriausia vaikų siaubo knyga kurią die-vi-nu. Pamenu, kad ten yra vietos kur aprašomi žmonės, kurių oda nudirta ir jie pakabinti ant medžių. Ir beje pasakojime diena miegama, o naktį dirbama, vyrauja mėlynoji saulė. Kūl.
8. Zizou Corder „Liūtų berniukas: teisybė“. O čia visiškai nebepamenu kas ir kaip. Tačiau vos prisiminus vaikystę ir vasarą, akyse iškylą ši knyga. Ir dar tai, kad skaičiau įsitempusi. Nemanau, kad buvo su manimi įmanoma susišnekėti, prisimenu labai jau įnikusia save į šią knygą.
9. Hortense Ullrich „Nevalia bučiuoti raganų“. Puikus skaitinys bet kokio amžiaus žmogui paplūdimyje. Šios autorės knygos itin lengvos ir įtraukiančios. Gal net sakyčiau, pigi romantika, bet įdomi. Ta reta, pigi, įdomi romantika. Nuspėjama, bet verta.
10. Vytautas Petkevičius „Didysis medžiotojas Mikas Pupkus“. Nežinau kiek pati ją skaičiau, bet prisimenu kaip man ją skaitydavo podė arba močiutė kai buvau mažutė gražutė keturių metukų mergaičiukė. Ir ten labai jau faini paveiksliukai.

Komentarai

  1. ronja yra mano pirmoji tokia rimta skaityta knygelė vaikystėj, dar iki šiol atsimenu kaip man ji patiko! :Dd

    ir šiaip aš dar skaičiau a.lindgren "pepę ilgakojinę" pamenu, viena iš storesnių buvo ir labai didžiavausi ,kad ją perskaičiau. :D taip pat v.račicko "šlepetės" visas dalis, "šokoladas iki pirmadienio", tos pačios h.ulrich "mylimos tik geltonplaukės" pamenu, prisijuokiau kiek :Dd ir dar daug kitų, kurių dabar negaliu prisiminti. ;Dd

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Be galo smagu, kad ir tu vaikystėje jau mylėjai knygas :3

      Panaikinti
  2. Vaikystėje nelankiau darželio, bet mane mokino ir mokiausi pati skaityti, šiandien esu geriausia skaitovė klasėje ir ne tik. Mėgstu pasisėdėti prie knygų, mano pirmoji knyga buvo apie kažkokį gaidžiuką kuris caro dvarą sugriovė lyg ir, nebepamenu, bet man ji laaabai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuo vaikystės "riju" knygas, todėl galiu pasidžiaugti Tavo sąrašiuku. Pačiai būtų neblogai prisiminti viską, kas kažkada teikė džiaugsmą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Daba taip gerą žiūrėti į vaikiškas knygutes. Nereikdavo nei raidžių, užtekdavo ir gražių paveikslėli., O iš jų ir pati istorijas kurdavau, kai knygele jau perskaičius, o teksta vos neatmintinai mokėdama :D Ech, vaikystė :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nemazai situ knygu atitiko ir pano vaikystes favoritus, pvz : Ronja, Nina(nepabaigiau 3,4 dalies skaityt:( bet pirmos 2 labai patiko)
    dar kaip savo vaikystes knygas prisimenu visas A.lindgren knygas, Metiniu padukeliu serija ir be abeeejo savo mylimiausa ,,ragana lile,, :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip aš pamiršau „Ragana Lilė“?? Juk aš iš jos net tuos burtažodžius mokydavausi! :D

      Panaikinti
    2. "Raganą Lilę" ir aš skaitydavau. Ir patikdavo labai. Net pora dalikėlių buvau išbandžius, ten kur gale būdavo visokie DIY, receptai. :D Tikrai gera knyga! :D

      Panaikinti
    3. Spėju, beveik visi vaikai buvo bent kartą paėmę į rankas "Raganą Lilę". Būdavo nuostabu užmigti su Lile rankose. :D

      Panaikinti
  6. Pirmą ir trečią skaičiau. Ronja buvo smth wow, smth amazing ♡ reik perskaityt vėl kada ;D o iš maniškių - "pepė ilgakojinė", "mes varnų saloje", "haris poteris", "vincas pietaris", "laura"... ech.. :-D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "mes varnų saloje" man ir dabar dar patinka :3

      Panaikinti
    2. Turėjau klasiokę, kuri buvo pakvaišusi dėl Astridos Lingren, todėl visus priversdavo perksaityti bent vieną jos knygą ir labiausiai patiko "Mes varnų saloje" bei "Ronja, plėšiko duktė".

      Panaikinti

Rašyti komentarą