KODĖL AŠ ATSISAKIAU MĖSOS?

Šį kartą apie tai, kodėl atsisakiau mėsos, tikro kailio/odos, kosmetikos ir daugumos vaistinių priemonių, kurios daro bandymus su gyvūnais. Ar jūs kada įsivaizdavote, kad galėtumėte valgyti savo narvelyje auginama triušiuką, šuniuką, kačiuką, papūgėlę ar bet ką, ką auginate kaip naminį gyvūnėlį? Tačiau tikriausiai pietums valgote kiaulienos kepsnį. Štai, keletas priežasčių dėl kurių mėsai tariu NE :
1. Motinos ir vaiko nebuvimas. Jau dabar kai motina savo noru palieka vaikelį mums tai atrodo žiauru. O kaip siaubinga, kai tas vaikelis yra pagrobiamas/išplėšiamas jai iš rankų. Kalbant apie žmones. O apie gyvūnus? Masinės gamybos fermose tokio dalyko kaip motina ir jos vaikas net nėra. Naujagimiai yra tiesiogine prasme išplėšiami iš jų, ir motinos puikiai supranta, kad niekuomet daugiau nebepamatys savo vaiko. Žiauru. Visos mamos ir vaikai, kaip jaustumėtės, jei dabar jus atplėštų nuo jūsų mamos/vaiko? Siaubingai, ar ne? Būtumėte sutriuškinti psichologiškai, verktumėte, rėktumėte, kreiptumėtės į įvairias institucijas, kuriose ieškotumėte pagalbos ir paguodos. Tačiau gyvūnams šitai nesuteikiama. Blogiau dar tai, kad prie šio žiauraus atėmimo prisideda ir dauguma žmonių. Manau skaudžiausi yra šie 6 dalykai, kuriuos pateikė lietuvių ne pelno siekianti organizacija - Tušti Narvai.
2. Žiaurios sąlygos. Dauguma galvoja, kad gyvūnai yra laikomi tvarkingose fermose, kur yra mylimi ir prižiūrimi, bet ar tai tiesa? Tiesa yra kur kas žiauresnė. Narvų dydis yra juokingo dydžio, o dar juokingiau, kad viename narvelyje sutalpinami gyvūnai po keletą. Gyvūnai taip pat yra mušami, iš jų tyčiojamasi. O su šiais dalykais kovoja visas pasaulis. Sakoma, kad negalima tylėti apie smurtą ir kitų žeminimą. Tačiau geriau pagalvojus, mes patys tai leidžiame daryti su gyvūnais, tad kokia esmė? Aš jos nematau ir galit man šnekėt bet kokių nesąmonių kaip: gyvūnai yra kvaili, jie to nesupranta arba tik jau nepradėk lyginti žmogaus ir gyvūno, jausk skirtumą, mergaite... Skirtumą aš jaučiu. Tarp žmonių kurie valgo mėsa ir ne. Puikiai suprantu skirtumą tarp savęs ir tėvų, mes augame jau skirtingomis sąlygomis. Jie yra įpratę, kad mėsa turi būti neatsiejama dienos meniu dalis, o tai paveldėta iš visų tų madų kurios atėjo sovietmečiu. Tačiau dabar, kai yra begalė pasirinkimų, kodėl turėčiau rinktis tą, dėl kurio nekaltas padaras kenčia?
3. Ligos. Mėsa, mano mielieji, yra viena iš tų medžiagų kurią kemšame ir turinti vėžinių ląstelių. O štai kai kurie vaisiai ir daržovės turi antivėžinių ląstelių. Taaaaiii... Logika? Labas. Taip pat gerai žinoma, kad pieno produktai yra tų visų nekenčiamų spuogelių sukėlėjai.
Šnekant apie vaistus/kosmetika ir tikrą odą/kailį. Vaistai, taip kai kurie mano vartojami vaistai yra vis dar vieni tų, kurie buvo išbandyti su gyvūnais, tačiau taip yra todėl, kad kol kas pakaito jiems nesuradau, o be jų būtų be galo sunku ir veikiau beprasmiška. Tačiau kosmetika... Aš tikrai nesijaučiu gerai žinodama, kad tai, ką tepu sau ant veido, kankino vieną ar kitą gyvūną. Dabar jau randu daugiau ir daugiau firmų, kurios to gyvūnams nedaro ir su džiaugsmu perku jų produktus. Ir kalbant apie odą ar kailį. Niekada neturėjau ir neturėsiu nieko tokio. Man tai nėra gražu, ypač žinant, kad gyvūnas su tuo kailiuku atrodo vis vien milijoną kartų geriau nei aš. Aš sakau taip dirbtiniam kailiukui ir odai.

Pati, net žinodama visus šiuos dalykus, ilgą laiką sakiau, kad be mėsos neišgyvenčiau. Tačiau tik jos atsisakius man atsivėrė dar daugiau galimybių ir būdų maitintis, nors, tiesą pasakius, močiute šituo įtikinti vis dar sunku. Mėsos visiškai atsisakiau tik po to, kai atradau jau ankščiau minėta lietuvių organizaciją Tušti Narvai ir priverčiau save pažiūrėti dokumentinį filmą Earthlings.
Baigdama tiesiog noriu pasakyti, kad tai tiesiog mano nuomonės išsakymas. Minties tapti vegetaru/veganu per prievartą tikrai neperšu nė vienam, tačiau norėčiau, kad tai būtų paskatinimas iš naujo pažvelgti į savo komforto riba, kuri sukelia skausmą kitiems, ir tiems,
kurie galvoja apie tai, tiesiog dar nedrįsta žengti šio žingsnio.

Komentarai

  1. Šaunuolė! Gerbiu tokius žmones, bet pati dar tam nesiryžtu :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. tu esi SUPER. Didžiausia pagarba ir Earthlings yra kūl filmas. Dar rekomenduoju, jei nematei "The best speech ever" (yra youtube), tiesa, ten strėlės kišamos į veganizmą, bet manau, jog turėtų būti tau įdomu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai patiko įrašas, tikrai pritariu tau visuo šituo dalyku, nes mano irgi tokia pati nuomonę apie tai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Blogiausias dalykas visame šiame civilizuotame mėsos(ir nebūtinai jos) valgymo reikale yra tai, kad mes nebejaučiame jokio ryšio tarp kepsnio savo lėkštėje ir to, iš kur tas kepsnys atsirado. Mes tiesiog vartojame - ir visa aplinka tampa tiesiog žaliavų vartojimui sandėliu. Ir mes nesame niekaip atsakingi prieš aplinkui lakstančias, augančias ir skraidančias žaliavas. Liūdna, nes dažnai imame vartoti net vieni kitus, santykius ir t. t.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visiškai pritariu, nebeliko beveik jokio skirtumo tarp to ką turėtume vartoti ir ko ne.

      Panaikinti
  5. Šaunuolė. Už 3 dienų bus lygiai du metai kaip esu vegetarė. Pirmas dalykas, paskatinęs mesti mėsą buvo tas pats filmas Earthlings. Apsiašarojusi sau tyliai pasakiau, kad mėsos daugiau neimsiu į rankas. Ir neėmiau. Svarbiausia ryžtas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip! Svarbiausia ryžtas ir supratimas, kad Žemė yra ne tik mūsų namai!

      Panaikinti
    2. Sutinku. Dabar gausu vegetarų. Gal kaip nors, ką nors pakeisime. O jei ir ne, bent patiems bus geriau. Nes aš, asmeniškai, atsisakiusi mėsos nustojauu sirgti. Du metai be gripo buvo laaabai keista iš mano pusės, kadangi mano itin silpnas imunitetas. Buvo.

      Panaikinti
    3. Nežinau, kiek tai sutapimas, kiek ne, bet esu tikra, kad vegetarizmas atneša naudos. Daug.

      Panaikinti
  6. o jei tik visi taptume vegetarais... - http://www.delfi.lt/grynas/gyvenimas/kas-nutiktu-jei-staiga-visi-taptume-vegetarais.d?id=64754075

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš kaip toje John Lennon dainoje imagine, tikiuosi, kad viena diena taip bus ://

      Panaikinti
  7. DIeve, kaip norėčiau tapti vegetare, bet be mėsos man būtų dar blogiau.. Man mokytojai sako, kad esu silpna, ir man reikia valgyti kuo daugiau mėsos. Yeah, be mėsos man nieko neišeis. Respect tau, už vegetarizmą, galbūt po kiek laiko ir aš tokia tapsiu..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mėsos valgymas ir stiprumas tikrai nedera tarpusavyje, plačiau pasidomėk. Iš tiesų, galima net sustiprėti labiau atsisakius mėsos :)

      Panaikinti
  8. Aš semivegetarė. Tik paukštiena. Ne, ne dėl to, kad gaila gyvūnų. Natūraliai traukia tik paukščiukai. O tau sėkmės vegetariaujant, gal kada pasidalink dienos meniu ar patiekalų idėjom? ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai gaminsiu kažką įdomesnio, būtinai apsidalinsiu :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą