SKIRTINGI SKAITYTOJAI

Sveiki!
Penktadienio vakarui pasirinkau rašyti ne apie knygą, o tiesiog tema kuri šovė man į galvą. Pagalvojau, kodėl gi ne? Taigi žiūrim, kas čia man gausis.Žodžiu, skaitytojų, kaip ir žmonių, yra labai skirtingų. Bendraudama ir matydama kaip skaito mano šeima, draugai ar tiesiog už akių užkliuvę žmonės, galiu pasakyti, kad jie visi skaito be galo skirtingai, nors tuo pačiu vienodai. Pavyzdžiui, vieni negali to daryti gulėdami, kiti valgydami, dar kiti  skambant bet kokiems garsams.
1. „Skaitau visur ir visada“. Šie žmonės be knygų negali lygiai taip pat kaip be oro. Jie skaito visur visada.: mokykloje, sporto salėje, restorane, susitikime, tualete, tvarkydami namus ir taip toliau. Išplėšti knygą iš jų rankų yra misija neįmanoma. Su tokiais žmonėmis nepasikalbėsi, net neužkalbinsi nes yra dvi priežastys: a) tu esi mandagus ir nenori jų trukdyti; b) tu jau buvai susidūręs su tokiu žmogumi ir antrą kartą rizikuoti savo gyvybe nebenori.
2. „Skaitau, bet nesuprantu ką“. Arba „skaitau tam, kad skaityčiau“. Štai šie žmonės skaito tik todėl, kad skaito jų tėvai ar draugai. Knygos jiems patiems gali net nepatikti, mat jie skaito tik tam, kad skaitytų. Vėliau, kai perskaito knygą, net nebeatsimena apie ką ji buvo. Aš ir pati taip jaučiuosi jei reikia skaityti privalomąją literatūra.
3. „Gamtininkai“. Šiai kategorijai priskirčiau ir save. T
ai žmonės, kuriems skaityti kažkur miške, parke, toliau nuo mašinų, žmonių, triukšmo yra geriau nei namuose. Jie džiaugiasi medžių šnarėjimu oru skaitydami knygą. Tiems kurie nebandė skaityti ne namuose ir ne kur nors mieste, o kur nors ramiame parke ar miškelyje, galiu kai ką pasakyti: daug ką prarandate.
4. „Skolintojai“. Aš nieko prieš tokius žmones, nesupraskite klaidingai. Jie tiesiog mėgsta ne pirkti ar pasiimti knygas iš bibliotekos, o jas skolintis iš draugų ar šiaip artimųjų. O štai čia jie jau išsiskiria į dar du skolintųjų tipus. Pirmieji yra „tvarkingieji“, šie skaitytojai knygą tau grąžins tokia, kokia paskolinai ir būtent tuomet kada jūs susitarėte, nebent kas nors nutiktų, tačiau jie būtinai jus perspėtų apie tai. Trumpai, tokie skaitytojai man labai patinka. Antrieji yra „netvarkingieji“, arba, kaip aš juos vadinu, „aš daugiau tau neskolinsiu“ skaitytojai. Iš jų knygos niekuomet nesulauksi laiku, turėsi ilgai nuobodžiai priminti, kad jie turi tavo knygą, pas jų knygų puslapiai dažnai būna užlankstyti, patikusios mintys apibrauktos ir dar gerai jei pieštuku, nes pačiai yra pasitaikę tokių, kurie brauko eilutę po eilutės su rašikliu.
5. „Ai, nesąmonė“. Dabar galvoju, ar iš viso tokius žmones galiu vadinti skaitytojais. Jie neskaito. Na, gal ir perskaito vieną ar kitą knygą per metus ar kelerius.
6. „Ji populiari!“. Šie žmonės skaito tik tas knygas kurios yra populiariausiųjų sąraše. Iš tiesų labai gaila, kad jie taip nusprendė nes praranda daug gerų knygų kurios turėtų būti vertos „populiariosios“ vardo, bet joms nepavyksta jo gauti. Ir tiesa pasakius, kažkada pati tokia buvau, bet tuomet mano podė man padovanojo be galo gera, bet ne itin populiarios rašytojos knygą ir aš supratau kiek daug prarandu skaitydama tik tai, kas populiaru.
7. „Ramūs“. Arba „paprastieji“ skaitytojai.  Niekaip kitaip nesugalvoju, kaip galėčiau pavadinti tokius skaitytojus. Jų, atrodo, nepriskirsi nė vienai kategorijai. Jie tiesiog skaito. Kartais namuose, kartais kur nors mieste ar gamtoje. Kai kurios knygos jiems nesąmonė, o kai kurias įsimyli nuo pirmų eilučių. mėgsta populiarias knygas, tačiau nesikrato ir labiau pamirštų.
Štai ir viskas. Bent jau šiam kartu. Čia bent jau išvardinau skaitytojus, su kuriais esu susidūrusi pati. O su kokiais skaitytojais esate susidūrę jūs ir kokiems skaitytojams priskirtumėte save?

Komentarai

  1. Labai patiko šis tavo įrašas. Prašyčiau kiekvieną penktadienį pradžiuginti kažkuo panašiu! :-)
    O aš save priskirčiau prie 7 kategorijos, tai yra aš rami skaitytoja.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galiu save priskirti tiek prie gamtininkų, tiek prie ramiųjų tipo, nes labai retai pavyksta ištrūkti į kokį nors miškelį paskaityti, nors jis ir už vos kelių śimtų metrų. Sad.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą