IANA MATEI „PARDUODAMA: MARIANA, 15 METŲ, KAINA SUTARINĖ“

Per tokias pamokas kaip etika ar pilietiškumo pagrindai turbūt jau dauguma spėjo susipažinti su tokia sąvoka kaip sekso vergija ar prekyba žmonėmis. Iana Matei yra viena aktyviausių moterų Europoje kuri kovoja su šiomis blogybėmis. Knygoje „Parduodama Mariana“ autorė plačiau papasakoja apie visą šį procesą ir tai, kaip tapo šių nelaimingų merginų gelbėtoja.
Istorija pradedama vienos iš aukų, Jonelos, išgelbėjimo planu ir eiga. Vėliau Iana pasakoja apie vykusį Rumunijos perversmą, tai kaip ji tapo politine pabėgėlę, sūnaus išgabenimą iš šalies, gyvenimą Australijoje... Tačiau po savanoriškos veiklos Australijos gatvės vaikams Iana supranta, kad jei vertėtų grįžti į tėvynę ir padėti savo žmonėms. Po kurio laiko moteris nusprendžia įkurti prieglaudą merginoms, kurios patyrė prekybą žmonėmis. Iš ties, jos užsispyrimas ir ryžtas, kova už nepažįstamų merginų gerovę mane smarkiai sukrėtė. Knyga privertė dar karta pažvelgti tiesai į akis ir net lyginti mus su jos rašoma aplinka: korupcija valdo šalį. Nesakau, kad taip yra Lietuvoje. Ar bent jau visoje. Bet tai, kad Lietuvoje galima nusipirkti sau palankius įstatymus ar viską užglaistyti, niekam nėra paslaptis. Taip pat istorija privertė plačiau susimąstyti apie tai, ką patiria sekso vergijoje atsidūrusios merginos, kad joms iš tiesų reikia iš naujo integruotis į pasaulį.
Kad ir kaip sukrėstų pati istorija, (rekomenduoji tiems, kurie nori sužinoti šiek tiek daugiau šia tema ar nebijo išlipti iš savo komforto zonos ir išgirsti apie ne tokius malonius dalykus) man pasirodė, kad autorė kai kuriose vietose šiek tiek per daug plėtojosi apie save. Norėjosi tai sutrumpinti nors keletu sakinių.
Knyga nėra didelė, tad ją paskaityti, mano nuomone, yra tikrai verta.

Komentarai