VINCAS MYKOLAITIS - PUTINAS „ALTORIŲ ŠEŠĖLY“

„Neįsimylėti? Bet ar tai mūsų valioje? Juk širdis įsakymų ir uždraudimų neklauso.“

Ir štai aš vėl grįžtu su privalomąja literatūra. Bet, pripažinkim, privalomoji taip pat gali būti gera...
Aišku, Vinco Mykolaičio - Putino romanas „Altorių šešėly“ turbūt geriausiai žinomas. Jauno kunigo Liudo Vasario pasirinkimai turbūt ne vieną ne tik vertė versti puslapius, bet ir pasakyti ai nu gana, užkniso. Turiu ir savo draugų tarpe bendraamžių kuriems šis romanas - tikras auksas. Tačiau aš pati Liudą jei ne užmušti, tai bent jau primušti norėjau gal... hm... kas 3 puslapiai? Liucija, Baronienė, vis iškylantis Nepažįstamosios veidas, galiausiai Auksė. Ir iš visų man, asmeniškai, labiausiai patiko Liucija ir jos paveikslas istorijoje. Net negaliu tiksliai pasakyti, kaip smarkiai keikiausi ir norėjau viską aplink padegti, kad ak vargšas Liudas tik po Liucijos mirties susivokia, kad kunigystė ne jam ir meta seminarija. Absurdas! Jis jau senų seniausiai sutiko moterį, kurią myli ir tai suvokia tik po jos mirties. Aišku, juk mirusį mylėti lengviau. Visgi, Liudo Vasario veikėjas man nepatiko, nors pati istorija atrodė ne iš blogiausių.
*išsiliejimo scenos pradžia* Ta prasme, kokiu būdu gali galvoti, kad galima nuslopinti meilę?! Aišku, romano pradžioje Liudas buvo dar jaunas ir iš tiesų durnas neklausydamas širdies. Bet vėliau, kai jausmai nesikeitė ir jį vis vien traukė Liucija, jis juos ignoravo! Kaip?! Labai mielai norėčiau žinoti šią paslaptį. Nežinau kaip kiti, bet dėl visų nelaimių kaltinu Liudą ir visa savo širdute jo nekenčiu :))) *išsiliejimo scenos pabaiga*
Ir taip, vien dėl veikėjo balas smarkiai krenta.
3/5♥

Komentarai

  1. "altorių šešėly" duodu tik 10/10 ir ne mažiau. tavo pasipiktinimas man juokingas, arba nesupratai romano visiškai, arba nesi patyrus panašių dalykų kaip Liudas. tai labai gilus psichologinis romanas, kurį sudaro keli sluoksniai ir daug interpretacijų, į kurias reikia įsigilinti. tai nėra romanas vien apie meilę, nors ji ir yra kūrinio ašis, centras, apie kurį viskas sukasi. čia grynai asmenybės drama, savęs ieškojimo ir analizavimo drama, kūrybos problema ir kas gyvenime ją žlugdo, kaip menininkas išgyvena patekęs ne į savo sferą, kaip triušis įmestas į narvą su gyvatėmis jis bando kabintis ir iš ten ištrūkti, o kabinasi bet kokio šiaudo, šiuo atveju moterų "kojų". :D man šitas kūrinys taip įstrigo ir paliko įspūdį, kad perskaičiusi dar ilgai negalėjau atsitokėti ir susitaikyti su tuo, kad jau viskas, pabaigiau, o antros dalies nėra ir nežinau kaip jam ten sekėsi toliau. išgyvenau kiekvieną akimirką ir viskas atrodė taip pažįstama. aišku, nuomonės gali ir turi skirtis, bet kai pamačiau, kad perskaitei ir parašei apie šį romaną, atėjau specialiai, nes man įdomu ir tikėjaus čia rast tiek įspūdžių ir argumentų, o radau sentimentus kurie verti nieko ir nesudaro jokio įspūdžio ar tavęs kaip asmenybės neatskleidžia, nes nuomonė paviršutiniška.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galbūt apžvalgoje parašiau labiau paviršutiniškai, nes vieniems nepatinka kai išsiplėtoji, kitiems patinka. Vis dar bandau rasti tą viduriuką :D Hm, na iš tiesų, kaip esu daugelio girdėjusi, vieniems labiau patinka "altorių šešįly", o kitiems "dievų miškas". Kalbant apie altorius. Nu nežinau kodėl, bet man ji nelipo. Kiekvienas Liudo žingsnis ar veiksmas man vis kliuvo, kad ir kiek pati sau bandyčiau analizuoti vieną ar kitą poelgį. Nesakau, kad tai visiškai bloga knyga, privaloma išimti ar kažkas panašaus. Tačiau tiek, kiek girdėjau liaupsų, tai neradau būtent to kažko kas priverstų sakyti vien geriausius žodžius. Buvo ir juoko, ir ašarų, bet, visgi, kažko man trūko. Taip pat nelabai patiko pats autoriaus rašymo stilius. Na, tiesiog nelipo. Ir taip, į šį kūrinį tikrai nedera žvelgti paviršutiniškai ir, kaip tu sakai, negali po jo atsitokėti. Taip, po kai kurių vietų ir aš sėdėjau ir sėdėjau sustingusi ir mąsčiau, gilinausi į veikėją.
      Žodžiu, nevisiems gi gali patikt :D Džiugu, kad tau ji patiko, man tokia 50/50. Nėra bloga, galėčiau rekomenduoti, bet ir nėra kažkas, po ko vaikščiočiau vien galvodama apie ją. :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą