KALĖDINĖS TRADICIJOS | BLOGMAS #6

Turbūt visi turime savo tradicijas. O kalbant būtent apie Kalėdas, jei atvirai, neįsivaizduoju jų be keleto tradicijų.
Pavyzdžiui, be kūčiukų. Jų kepimo ir valgymo su aguonų pienu. Ar plotkelių laužymo ir dalijimosi. Man vienai jos tokios beprotiškai skanios?
Viena didžiausių mano atmenamų tradicijų yra pakišti šiaudų po staltiese ir traukti, turbūt visiems gerai žinomas burtas. O vėliau, po visų valgių, kurių visuomet gaunasi daug daugiau nei 12, reikia apeiti namus. Tuomet, grįžus į pradinį kambarį randam dovanas. Nežinau, čia irgi tradicija, kad mes jas atidarinėjam Kūčių vakarą.
O vėliau, kita diena, dažniausiai būna draugų diena. Sveikinam vieni kitus, keičiamės dovanom ir žiūrim filmus. Bet kas svarbiausia yra būtent tai, kad vėliau visus metus galim prisiminti Kalėdinį vakarą prie karštos arbatos puodelio. O štai antroji Kalėdų diena yra skirta šeimai. Tuomet jau dažniausiai atvažiuoja, ar važiuojam, pas giminaičius.
Tačiau kiek šeimų, kiek šalių, tiek ir skirtingų tradicijų. Pavyzdžiui, juk Lietuvoje per Kūčias mes nevalgome jokio patiekalo su mėsa. O štai kitur, Padėkos diena ar Kalėdų išvakarėse būna valgomas kalakutas. O Argentinoje žmonės šoka, leidžia popierinius žibintus ir fejerverkus. Australijoje, kadangi Kalėdos ten išeina vidurvasarį, Kalėdų Senelis pasirodo ant banglentės, paplūdimyje kepama mėsa, valgomos jūrų gėrybės, stebima jachtų varžybos. O štai visai šalia, Estijoje, dovanas palieka elfai, ir ne bet kur, o šlepetėse ant palangės! Japonijoje Kalėdos yra paprasta darbo diena, tą diena jie nesistengia laiko praleisti vien šeimoje, o padaryti kažką gero, pavyzdžiui aplankyti ligonius.

O kokia Tavo Kalėdinė tradicija?

Komentarai

  1. Mano šeimoje nėra daug kalėdinių tradicijų. Vienintelė pati pagrindinė yra, kad visada Kūčių vakarienę sudaro dvylika patiekalų ir visada be mėsos. Seniau dar eidavom į bažnyčią prieš arba po Kūčių vakarienės, tačiau dabar ši tradicija kažkaip išblėso. :) Geras straipsnis, laukiu rytojaus įrašo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šeimoje nėra išskirtinnių tradicijų. Kūčias praleidžiame kartu, ant stalo 12 patiekalų, laužome plotkeles ir valgome "aguonpienį". Pirmąją Kalėdų dieną aplankome senelius. Man antroji Kalėdų diena nesijaučia kaip šventė, neįsivaizduoju kodėl. Dovanomis keičiamės pavalgę Kūčių vakarienę. Na, o aš pati neįsivaizduoju Kalėdų laikotarpio be kūčiukų, žvakių, mandarinų, "Vienas namuose", ir Hario Poterio. Kalėdų dvasia atkeliauja vos iškritus sniegui. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tirai taip, tik to sniego norėtųsi daugiau ir kad jis išliktų kiek ilgiau :D „Vienas namuose“ ir „Haris Poteris“ ir man yra neatsiejama Kalėdų dalis. ♥

      Panaikinti
  3. kuciukai man labiau asocijuojasi su kuciomis, ir siaudo traukimas, ir plotkeles (nors plotkeles ir su kaledomis), 12 valgiu taip pat puosia musu seimos kuciu stala... hario poterio filmu maratonas per lnk ne kaip tradicija, o kaip asocijacija. noors gal ir tradicija. vis gi maratonas ziurimas jau antri metai is eiles! :D zinoma, neisivaizduoju kaledu be pasisedejimo su seima, be vaziavimo pas senelius ir sventima butent ten. neisivaizduoju kaledu be stalo dengimo (taip taip, tuo uzsiimu butent as!:D), be keitimosi dovanomis ir sniego! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip norėčiau, kad sniego būtų šiais metais! Bet kaip ir dažniausiai, jis palepina prieš Kalėdas, o būtent tomis dienomis jo net su žiburiu nerasi... Žaibas! Ir aš dengiu stalą :D

      Panaikinti
  4. Dievinu kalėdas!! Mano šeimoje visuomet būna dvylika patiekalų, vėliau išpakuojam dovanas. Pirmą kalėdų dieną visad važiuojam pas gimines, o antrąją jau švenčiu su draugėm :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą